fbpx
Kurumsal Kimlik - Türkiye'nin Reklam Ajansı
20715
page-template-default,page,page-id-20715,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.0.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Kurumsal Kimlik

Kurumsal Kimlik Nedir?

Kurumsal kimlik, bir şirketin özelliklerini, değerlerini, amaçlarını, hedeflerini ve imajını belirleyen önemli bir kavramdır. Bu kavram, şirketin marka değerini yansıtır ve onu diğer rakiplerinden ayıran önemli bir unsurdur.

Kurumsal kimlik, şirketin logo ve simgelerinden, rengine, tipografisine, kullandığı malzemelere, kullandığı dil ve tonuna kadar birçok faktörden oluşur. Bu faktörler, şirketin kimliğini oluşturan öğeler olarak adlandırılır ve bir bütünlük içinde ele alınır. Örneğin, bir şirketin logo, rengi ve tipografisi, şirketin kimliğini oluşturan öğeler arasındadır ve bu öğeler, şirketin amaçlarına, hedeflerine ve vizyonuna uygun bir şekilde tasarlandığında, marka değerini artırır ve müşterilerin dikkatini çeker.

Kurumsal kimlik, şirketin kuruluşundan itibaren oluşturulan ve sürekli olarak güncellenen bir sistemdir. Bu sistem, şirketin amaçlarına, hedeflerine ve vizyonuna uygun bir şekilde tasarlandığında, marka değerini artırır ve müşterilerin dikkatini çeker. Ayrıca, kurumsal kimlik, bir şirketin içerisinde çalışanlar tarafından da benimsenmesi gereken bir değerler sistemidir. Bu sayede, çalışanlar arasında bir bütünlük ve uyum sağlanır ve şirketin imajı daha güçlü hale gelir.

Kurumsal kimliğin, markaya katkısı ise oldukça önemlidir. Özellikle, rekabetçi bir pazar ortamında, marka değeri yüksek olan şirketlerin tercih edilme olasılığı daha yüksektir. Kurumsal kimlik, markanızı diğerlerinden ayıran özel bir imaja sahip olmanızı sağlar ve bu sayede, müşterilerinizin dikkatini çeker ve marka tercihini artırır.

Bir şirketin veya işletmenin genel anlayışını ve imajını görsel öğeler ile somut bir hale getirmesi kurumsal kimlik çalışmaları olarak ifade edilmektedir. Şirketlerin potansiyel hedef kitlelerine kendini tanıtabilmesi ve iletişime geçebilmesi, bu faaliyetler sayesinde daha kolay ve etkili olabilmektedir. İşletme ve şirketler, bu çalışmalar aracılığıyla daha profesyonel bir görünüm sağlamakta ve güvenilir bir izlenim oluşturmaktadır.

Kurumsal kimlik çalışmaların temelini, şirket ismi ve akılda kalıcı şirket logosu gibi görsel araçlar belirlemektedir. Ancak çalışmalar yalnızca bunlarla sınırlı değildir. Kimlik faaliyetleri içerisinde görsel unsurların yanı sıra iletişim ve davranış kavramları da bulunmaktadır. Şirket ismi ve logosu, şirketin hitap etmeyi istediği potansiyel hedef kitle ile temasa geçmenin ilk aşamalarını oluşturmaktadır. Böylece kimlik tasarımı faaliyetleri ile bir şirketin tanınması ve sektörde öne çıkması sağlanabilmektedir.

Kurumsal Kimlik Tasarım Aşamaları

  1. Tasarım süreci öncesi: yapılacak işlerin belirlendiği ve onaylatıldığı süreçlerdir. Şirket, ne istediğine bu aşamada karar vererek tasarımcıya iletmektedir. Tasarımcı, şirket veya firmanın isteklerine uygun olarak çalışmaktadır.
  2. Sunum süreci: tasarımcı, şirketin isteklerine uygun olacak şekilde çalışmalar yapar ve bunları sunar. Sunum sürecinde düzeltilmesi gereken noktalar iyileştirilerek uygun bir hale getirilmektedir.
  3. Onaylama süreci: tüm çalışmalar için basım ve dağıtım işlemleri başlamaktadır.

Kurumsal Kimlik Nelerden Oluşur?

  1. Logo-slogan

Kimlik tasarımı oluşturmada en etkili öğeler logo ve slogandır. Şirket veya markanın hedef kitlesinin ilk dikkat ettiği unsurlardan birisi şirketin logosu olmaktadır. Logonun ardından şirkete ait slogandır. Şirketin logosu veya sloganı birkaç kelimeden oluşsa bile bu birkaç kelimede şirketin sunduğu hizmete dair birçok ipucu verilebilmektedir. Dolayısıyla logo ve slogan öğeleri şirket ve markanın kurumsal kimlik tasarımı yapısının en önemli parçalarını oluşturmaktadır.

  1. Kurumsal renk ve Font

Her şirket veya kurum belirli bir renk yapısına sahip olmaktadır. Bu renk yapısı da belirli bir fikri temsil ettiği için oldukça önemli bir öğedir. Kurumsal renk ve font seçimi, hedef kitlesinde pozitif bir duygu uyandırabilmelidir. Dolayısıyla renk ve font seçimleri yaparken oldukça titiz bir çalışma yürütülmelidir.

  1. Kurumsal kimliği oluşturan kitap

Şirketin kurumsal kimlik kitabı, hem kurumun davranışı hem de sunulan hizmetlere dair birçok bilgi vermelidir. Kitaba bakan kişiler, kurumsal kimliğin nasıl olması gerektiğini en kısa sürede anlamalıdır. Şirket veya markanın sürekliliğinin sağlanması açısından ihtiyaç duyulan tüm bilgiler bu kitabın içerisinde yer aldığı için kitabı iyi bir şekilde muhafaza etmek gerekmektedir.

  1. Şirket kartviziti ve diğer destekleyici belgeler

Şirket veya marka kartviziti, kurumsal bir mini sunum yapmasının yanı sıra şirketi en iyi şekilde de temsil etmektedir. Bir kartvizitin içerisinde yer alması gereken içerikler, karşı tarafın ihtiyaç duyacağı bilgilerle doldurulmalıdır. Farklı şekillerde tasarlanan kartvizitler, karşı tarafa pek çok bilgi verebilmektedir.

Kurumsal faaliyetlerini destekleyici diğer belgeler; antetli kâğıt, zarflar, dosyalar ve CD’ler olarak öne çıkmaktadır. Mevcut hedef kitlesiyle paylaşılan tüm bilgiler için antetli kâğıt ve diğer belgeler kullanıldığı vakit, şirketin kurumsal yapısı karşı tarafa en iyi şekilde yansımaktadır.

Bizimle iletişime geçerek ihtiyacınız olan çalışmalar için detaylı bilgi alabilirsiniz...